30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

64. Zlín Film Festival vyhlásil vítězné filmy

05. června 2024

Letošní ročník Zlín Film Festivalu je u konce. Sedm dní nabitých filmem opět oživilo Zlín a promítlo snímky z tradičních i exotických zemí. Poroty v 6 soutěžních sekcích zhlédly celkem 126 filmů a vybraly ty vítězné. Zlatými střevíčky ocenily snímky Maxova farma, Mladá srdce, Internát a Kouzelná cukrlata. Zlatý střevíček za mimořádný přínos pro kinematografii pro děti a mládež převzal v závěru festivalu herec Bolek Polívka.

Od 30. května do 5. června hostil Zlín po čtyřiašedesáté mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. V soutěžních sekcích se představily snímky celovečerní, krátké animované i dokumentární. Zlatými střevíčky nakonec mezinárodní odborné poroty ocenily kanadský snímek Maxova farma jako nejlepší celovečerní film pro děti, belgicko-nizozemská Mladá srdce (nejlepší celovečerní film pro dospívající), turecko-německo-francouzský Internát (nejlepší celovečerní film pro mládež) a v kategorii krátkých animovaných filmů pro děti japonský snímek Kouzelná cukrlata.

Z českých účastníků v soutěžích zabodovaly krátké animované filmy O lýkožroutce, Všechno, co jsme nestihli a studentský snímek Osmý den.

Ceny v hlavních kategoriích byly vyhlášeny na slavnostním galavečeru, který 5. června živě přenášel ČT art. Některá ocenění byla zveřejněna už v průběhu posledních dní Zlín Film Festivalu. Ceny dětské a mládežnické poroty organizátoři festivalu oznámili a předali v úterý 4. června v rámci filmových projekcí – dětská porota vybrala film Maxova farma, mládežnická porota ocenila snímek Jak v nebi, tak i na zemi.

Další ceny byly vyhlášeny během ceremoniálu na závěrečné tiskové konferenci Zlín Film Festivalu ve středu 5. června odpoledne. Filmovou cenu Technologické agentury ČR získal Jáchym Vlček, žák 8. třídy z Jičína, za krátkou animaci Cesta flašky. ECFA Doc Award za nejlepší evropský dokument pro mladé publikum putuje německo-jordánskému filmu Řekněte jim o nás, Cena ekumenické poroty za nejlepší celovečerní film pro dospívající a mládež byla udělena francouzskému snímku Sesterstvo. 

Zvláštní cenu se rozhodl udělit prezident festivalu Čestmír Vančura filmovému dokumentu Velký finále PSO za autentické ztvárnění inspirativního příběhu mladých lidí.

Nese v sobě poselství našeho festivalu inspirovat nastupující generaci nebát se jít za svými sny a obklopovat se lidmi stejné DNA.

64. ročník Zlín Film Festivalu se opět může pochlubit vysokou návštěvností. Do kinosálů na celkem 289 projekcí dorazilo více než 24 000 diváků. Doprovodný program pak přivítal kolem 90 tisíc návštěvníků. Festivalu se zúčastnilo celkem 3 326 akreditovaných, což je oproti minulému roku nárůst téměř o třetinu.

Velký zájem byl také ze strany školních kolektivů, kterých jsme u nás přivítali celkem 79. Některé třídy k nám míří za filmovým programem, workshopy i zábavou prakticky z celé České republiky,

potvrdila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová. 

   

Vítězné filmy najdete zde.

   




Kam dál