30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Člověk s obrovským výtvarným talentem: Eliška Balzerová a Pavel Nový vzpomínali na filmařskou legendu Karla Kachyňu

03. června 2024

Sestřičky, Smrt krásných srnců, Ucho, Kočár do Vídně, Zlatí úhoři. To je jen nepatrný výčet děl režiséra a scenáristy Karla Kachyni, který by letos v květnu oslavil své jubilejní 100. narozeniny. Na práci s tímto výjimečným režisérem a výtečným vypravěčem na festivalu zavzpomínala v pondělí večer herečka Eliška Balzerová a herec Pavel Nový. 

Pavel Nový s nadšením vyprávěl sálu plnému diváků, jak byl poctěn, když mu Karel Kachyňa nabídl jeho první roli. 

Eliška Balzerová sdílela s publikem osobnější vzpomínky. S Kachyňou bydlela ve stejné ulici a často se potkávali při venčení psů. Právě během jedné z těchto náhodných schůzek jí prý režisér nabídl roli. 

Podle obou herců měl Karel Kachyňa, který studoval ve Zlíně a byl součástí Baťovy školy, unikátní přístup k tvorbě filmů.

Byl to člověk s obrovským výtvarným talentem,

vzpomínala Balzerová. Jeho scénáře byly často malované a vyžadoval od herců přesnost a žádnou improvizaci. Byl také skvělým pedagogem, který své herce vedl, ale nikdy jim nic nepředehrával. 

Besedu, která přilákala desítky lidí, ukončil bouřlivý potlesk. Publikum ocenilo nejen práci režiséra Karla Kachyni, ale také příběhy a vzpomínky, které do Zlína Pavel Nový a Eliška Balzerová přivezli a připomněli tak velikost a význam Karla Kachyni pro českou kinematografii.

   

Karel Kachyňa byl v roce 2002 na Zlín Film Festivalu oceněn Zlatým střevíčkem za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.

   




Kam dál