30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Daria Kashcheeva hostem našeho podcastu

26. října 2023

Přinášíme vám další díl našeho podcastu Filmová 174, kde se věnujeme tématům souvisejícím s filmem. Tentokrát si moderátorka Petra Pifková pozvala k mikrofonu mladou režisérku Dariu Kashcheeva, jejíž úspěšný snímek Elektra jsme podpořili finančními prostředky z Nadačního fondu FILMTALENT Zlín.

V kavárně si Petra Pifková povídala s Dariou třeba o tom, co ji s manželem přivedlo do České republiky nebo jak se vlastně od hry na klavír dostala k filmařině. Dozvíte se zde, ale také jak probíhala příprava jejího prvního filmu Dcera, na kterém pracovala sama, či jak vznikal snímek Elektra, kde už v roli režisérky řídila tým lidí. Svěřila se také s tím, s jakou odpovědností a očekáváním svého okolí odjížděla na světové festivaly. 

Už před časem o ní Markéta Pášmová, umělecká ředitelka našeho festivalu a členka správní rady Nadačního fondu FILMTALENT Zlín, prohlásila:

„Daria Kashcheeva za svůj předešlý film posbírala nespočet ocenění včetně studentského Oscara, takže to pro ni jistě bylo do určité míry zavazující. Účast Electry na nejprestižnějších festivalech je důkazem, že očekávání naplnila dokonale a že její talent je skutečně mimořádný. Je pro nás velkou radostí i ctí podílet se na projektech, které dělají dobré jméno českému filmu.“

Daria Kascheeva je česká animátorka narozená v Tádžikistánu. Nejvíce se proslavila svým filmem Dcera z roku 2019, který získal na Českém lvu Cenu Magnesia za nejlepší studentský film a byl také nominován na Oscara za nejlepší krátký animovaný film na 92. udílení cen Akademie v roce 2020. Její film Electra z roku 2023 měl premiéru na filmovém festivalu v Cannes 2023 a v září zvítězil v sekci krátkých filmů na filmovém festivalu v Torontu.

Nejnovější díl podcastu s touto úspěšnou režisérkou si můžete poslechnout  zde .




Kam dál