30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Hynek Bočan převzal ocenění Zlatý střevíček

30. května 2024

Svatební cesta do Jiljí, Záhada hlavolamu, Zdivočelá země nebo pohádka S čerty nejsou žerty. To je jen krátký výčet děl, kterými nejen českou kinematografii obohatil scenárista a režisér Hynek Bočan, který si dnes na slavnostním zahájení Zlín Film Festivalu převzal Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež.

Hynek Bočan patří k legendám českého filmu a významným způsobem se zapsal do srdcí mnoha generací dětských diváků. Stojí za zdařilou adaptací Rychlých šípů, která byla uvedena jako seriál pod názvem Záhada hlavolamu (1963), či již kultovní pohádkou S čerty nejsou žerty (1984), která letos slaví 40 let.

Mezi jeho nejznámější televizní díla, byť nejsou určena dětem, patří například televizní seriály Přítelkyně z domu smutku či Zdivočelá země, které zpracovávají témata nesvobody a bezpráví.

Sošku Zlatého střevíčku si herec převzal během slavnostního večerního zahajovacího ceremoniálu v Kongresovém centru. 

Ceny si velmi vážím. S nadsázkou rád říkám, že to ocenění přišlo pozdě a je zázrak, že jsem se ho dočkal. Tato ocenění jsou spojena s tím, že se člověk dožije určitého věku a vždy myslím na kolegy, kteří by si tato ocenění zasloužili, ale nedožili se ho, 

komentoval už na odpoledním setkání s novináři Hynek Bočan. 

Zavzpomínal také na natáčení kultovní pohádky S čerty nejsou žerty. Podle něj za tajemstvím úspěchu pohádky, která baví děti a dospělé už čtyřicet let, stojí kombinace skvělého scénáře, hereckého obsazení, režisérského umu, hudby a humoru, kterého společně se scenáristou Jiřím Justem do pohádky dostali dostatečně. 

Hynek Bočan byl také hostem odpoledního Festival Café na náměstí Míru.

Rozhovor s Hynkem Bočanem si můžete přečíst i na našem webu ZDE.

   




Kam dál