30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Jak se líhnou trpaslíci? To se dnes malí i velcí diváci dozvěděli ve zlínském kině

01. června 2024

V rámci bohatého festivalového programu připomínáme také velká výročí filmových režisérů, kteří část své tvorby věnovali dětem. Tento víkend jsme věnovali speciální pozornost Oldřichu Lipskému, který by letos oslavil sté narozeniny. 

Sobotní den tak patřil oslavě jeho nedožitých narozenin a zároveň vzpomínce na jeho významný přínos české kinematografii. Oldřich Lipský je známý především díky svým dětským filmům, mezi něž patří i legendární snímek “Ať žijí duchové". 

Při této příležitosti jsme proto tuto legendární pohádku zařadili do filmového programu.  Součástí projekce pak byla i přednáška specialisty v oblasti filmového triku Borise Masníka, na které přiblížil zaplněnému sálu proces tvorby triků před nástupem digitálních technologií. 

Zajímá vás, jak se natáčeli filmoví trpaslíci a jiná pohádková kouzla? Masník ukázal, jak se pomocí jednoduchých optických klamů a praktických efektů dosahovalo věrohodných výsledků. 

Jedním z triků použitých ve filmu "Ať žijí duchové" byl tzv. perspektivní trik, který vytvořil dojem malé postavy mezi normálně velkými herci. Trpaslíci ve skutečnosti stáli daleko za ostatními herci. Aby vynikl pohyb trpaslíků, museli se ostatní herci pohybovat podstatně pomaleji. 

Triky použité ve filmu byly velmi pokrokové a jejich autorství patří převážně kameramanovi Vladimíru Novotnému. Filmaři měli na mnohé z triků patent a dostali za ně ocenění na francouzském filmovém festivalu. To jen potvrzuje jejich inovativní přístup a důvtip. 

Boris Masník, který zažil přechod z analogových technologií na digitální, je jedním z mála odborníků, kteří umí přesně pojmenovat klady a zápory praktických triků v porovnání s digitálními efekty.

     




Kam dál