30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Rodí se velkofilm. Panna Sofia představí Komenského, jak ho neznáme

03. června 2024

Celovečerní film režiséra Václava Kadrnky představí J. A. Komenského jako pětatřicetiletého muže, který za svůj krátký život prožil největší hrůzy, ale pokaždé v sobě našel sílu zvednout se a jít dál. Casting stále probíhá, natáčet by se mělo začít příští rok.

Píše se rok 1627. V podhůří Krkonoš se uprostřed náboženských válek skrývá před krvavými boji a pronásledováním zakladatel Jednoty bratrské Jan Amos Komenský s rodinou. Stojí před zásadním životním rozhodnutím: konvertovat ke katolicismu nebo navždy opustit svou rodnou vlast?

Jako lékař je přivolán k případu nemocné dívky, která má zároveň spirituální vidění. Jan Amos si ke Kristině Poniatowské postupně najde cestu a dívčiny vidiny se stávají oporou v jeho postojích.

Scénárista a režisér Václav Kadrnka připravuje v koprodukci se Slováky a Francouzi dílo, které v Česku nemá obdoby. Chystaný snímek Panna Sofia, který se odehrává během několika týdnů v zimě, má pootočit obraz na Komenského, který je často znázorňován jako pedagog a starý muž. Záměrem tvůrců je představit momenty ze života Jana Amose, kdy byl mladý.

V dětství osiřel, zažil válečné běsnění, přišel o ženu i děti a několikrát mu shořelo dílo. Všechny tyto těžké chvíle se promítly do jeho díla. „Každé z nich nese v sobě bolest, každé z nich je ale naděje. Komenský je fascinující renesanční osobnost a v mnoha otázkách stále aktuální. Už před 450 lety varoval, že pokud spoléháme pouze na racionalitu, směřujeme k samotě,“ zmínil při besedě 64. Zlín Film Festivalu v Kongresovém centru Václav Kadrnka.

Tvůrci filmu zde současně představili vizuály, které by se mohly objevit na plátně včetně interiérů. Najít lokace, které odpovídají začátkům 17. století, však není jednoduché, přiznávají.„Hledáme samotu u lesa, která by simulovala místo, kde se Komenský skrýval. Ještě ji nemáme.“

Jednobarevné a strohé kostýmy, bílé límce a manžety. Na dobových kostýmech spolupracuje režisér s výtvarnící Katarínou Štrbovou Bielikovou, která je podepsaná také pod jeho filmem Křižáček.

Kdo si zahraje učitele národů a šestnáctiletou Kristinu Poniatowskou, zatím není jasné. Druhým rokem probíhá casting, na němž spolupracuje tým s herci i neherci. Pro postavu Komenského hledá Václav Kadrnka v každém případě živého a spontánního herce, žádného starce. „Přesný opak toho, co si představujete,“ zmínil při besedě. Jasno by prý mohlo být na podzim, natáčet by se mělo začít příští rok. Tvůrci věří, že navzdory těžkému tématu osloví vizuálně silný film skrze postavy i mladší generaci.

Částkou 12 milionů korun podpořil snímek Václava Kadrnky Státní fond kinematografie.

   



Kam dál