30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Slabozraké děti si přišly pro ceny, sál rozezpíval Šimon Bilina

01. června 2024

Písnička na klouzačce, Moja oblúbená, Pasu, pasu, písničky. Namátkou jen některé z dětských výtvorů, jejichž autoři překvapili porotu svou kreativitou a zařadili se tak na seznam letošních oceněných festivalového projektu Radost tvořit. Ani dospělí se neubránili dojetí.

Do 26. ročníku projektu Radost tvořit se zapojila více než stovka malých výtvarníků z Česka, Slovenska a Francie. Moderátorská dvojice Iva Janálová a Jan Čenský dnes ocenila v sále Kongresového centra deset z nich, pro další ceny si přišli zástupci kolektivů. Letos putovaly do Levoče, Kroměříže i Českých Budějovic.

Děti tentokrát zpracovávaly téma Malujeme písničku, jejich výtvory hodnotili výtvarníci Josef Ruszelák, Taťána Havlíčková a Jarmila Sítníková a speciální pedagožky ze Speciálně pedagogického centra Miroslava Urbánková a Kristina Balunová,

přiblížila duchovní matka projektu Iva Janálová. 

Na pódiu se postupně prostřídaly děti všech věkových kategorií, pro cenu si přišel i čtyřletý chlapec nebo nevidomá dvojice v doprovodu. Na výherce čekaly věcné ceny v podobě poukazů do aquaparku, dětských center, vitamínů nebo chutných müsli směsí. 

Slavnostní ceremoniál zpestřil svými vstupy zpěvák a herec Šimon Bilina, který nabitý energií několikrát rozezpíval celý sál. Kromě tohoto zážitku si dnes ještě užijí slabozrací projekce se svými vrstevníky, vybraná filmová představení jsme pro ně opatřili audio komentářem. Dnes od 16 hodin se naladily na rodinný loutkový film Velký pán, ve středu 5. června na ně čeká pohádka Tři zlaté dukáty.

Jak kreslí slabozrací? Úchvatná dětská díla si přijďte prohlédnout po celou dobu konání festivalu do foyer Kongresového centra, po skončení akce pak budou k vidění v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně (budova 14/15) až do konce srpna.

HLAVNÍ CENY: 

Do 6 let: 

Sofie Dolénková, 6 let, slabozrakost, MŠ prof. V. Vejdovského Olomouc, práce Já mám koně 

7 - 10 let:

Emilie Hoňková, 8 let, slabozrakost, ZŠ Na Beránku, Praha, práce: Já a písně 

11 - 14 let:

Eliška Zigmanková, 13 let, těžká slabozrakost, ZŠ ZRAK nám.Míru Praha, práce Jožin z bažin 

Nad 15 let:

Kristián Farkaš, 15 let, těžká slabozrakost, Spojená škola internátna, Levoča, práce Vtačí spev 

Oceněné kolektivy:

  1. Kolektiv žáků Spojené školy internátne v Levoči za práci Spev v záhradě
  2. Kolektiv dětí a žáků ze školy prof. V. Vejdovského Olomouc za práci Zpívá celá škola

    




Kam dál