30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Střípky z festivalového kina: nadčasový příběh Čtyřlístku i aktuální témata mladé generace

03. června 2024

Pondělní projekce i tentokrát přinesly divákům jedinečné filmové okamžiky. Kinosály nabídly návrat k oblíbeným hrdinům dětství i strhující pohled na současné společenské otázky.

Sharenting, sexting, kybergrooming, kyberstalking, revenge porn, nebo trauma. I o těchto fenoménech pojednává film #annaismissing, který měli možnost zhlédnout diváci v rámci dopoledních projekcí. Jde o volné pokračování úspěšného seriálu #martyisdead, za který jeho tvůrci získali prestižní ocenění International Emmy Award 2020, a který se věnoval palčivému tématu kybernetické šikany.

Dnešní projekci thrilleru #annaismissing, zařazené do sekce Nový český film a TV, doprovodila herecká delegace v sestavě Petra Bučková, Jakub Jelínek, Alexandra Vostrejžová, Lucie Kryzová, Tereza Holá a za Bionaut také Stanislav Kopáček (postprodukce). Po promítání následovala ještě debata se zástupci Nadace O2, partnery filmu.   

Jaká rizika a nebezpečí s sebou může digitální prostředí a jeho neznalost nést? I o tom po projekci s mladými lidmi debatovali tvůrci tohoto projektu.

V rámci festivalového programu byl dnes ve Zlíně uveden i filmový snímek „Čtyřlístek má rodiče“, který režírovali Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer, a mapuje životní dráhu a tvorbu Jaroslava Němečka, autora legendárního komiksu pro děti Čtyřlístek a jeho manželky Lucie. On ani jeho manželka si nenechali projekci ujít a diváky přišli osobně pozdravit

Na festival dorazila i řada zahraničních delegací uvést své snímky. Diváci je pokaždé v kině uvítali nadšeným aplausem a sledovali spolu s nimi jejich nevšední příběhy.

Jaké filmy dnes měly svůj doprovod ve Zlíně? 

  • Cirkusové bratrstvo (Maďarsko, 2023), delegace k projekci: Glória Halász, Balázs Hatvani
  • Thabo a případ Nosoro (Německo, 2023) delegace k projekci: Mara Eibl-Eibesfeldt
  • Můj idol Alexis (Chile, 2019)
  • Mamadží a jiné animáčky (Mezinárodní), delegace k projekci: Marta Prokopová, Juraj Krasnohorský, Lucia Dubravay Trautenberger
  • Emin sen (Argentina, 2023), delegace k projekci: Mariana Cangas

   




Kam dál