30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Vstupenka do světa filmu. FILMTALENT ZLÍN podpoří Elišku Lišku i Krupír

31. května 2024

Probojují se do Benátek nebo do Cannes? Slušnou šanci prorazit mají autoři projektů Eliška Liška nebo Krupír, stejně tak dalších deseti návrhů, které ocenili porotci při Pitching Fóru v Kongresovém centru ve Zlíně. Mladé filmaře s velkými plány podpoří Nadační fond FILMTALENT Zlín, dva z nich se navíc představí v polské Varšavě.

Studenti napříč Českem se utkali o přízeň poroty Zlín Film Festivalu, která se letos rozhodla podpořit devětadvacet filmových projektů ze sto dvaceti přihlášených. Dvanáct z nich si užilo prezentaci v rámci festivalového programu naživo. Všichni nakonec odešli jako vítězové.

Maximální podporu získávají studentské projekty En ten, týky!, Bloody Joke!, Primum non nocere, Útěk, Mezičasy, Sen o spaní a Znovu rozkvést. Nejlepší prezentaci předvedl tým hraného projektu Eliška Liška, absolutním vítězem finálového klání se stal animovaný projekt Krupír,

uvedl při vyhlášení ředitel Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Speciální cena potěšila autory snímků O tygrovi a Safe Space, které kromě stotisícové podpory dostali příležitost představit svůj snímek na mezinárodní přehlídce v polské Varšavě. Podporu organizátorů získal lokální dokumentární projekt Tohle město není pro mladé.

O výši podpory dalších sedmnácti snímků rozhodnou už tradičně dražitelé a „klapkaři“. Peníze pro začínající filmaře totiž pocházejí z dražby umělecky ztvárněných klapek, která se koná v neděli 2. června 2024 v rámci Zlín Film Festivalu už po sedmadvacáté. Více zde.

Od roku 1998 už podpořil Nadační fond FILMTALENT ZLÍN 437 titulů částkou 35,5 milionů korun. Část z nich se zúčastnilo přehlídek ve francouzském Cannes, Benátkách, Berlíně, Torontu nebo na festivalu ve francouzském Annecy.

   




Kam dál