29/5 — 4/6/2025
65. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Zahájili jsme 3. ročník Zlínského filmového víkendu

17. října 2024

V rámci pestrého programu budete mít možnost zhlédnout například filmy studentů zlínských filmových škol nebo se ohlédnout v rámci komentovaných prohlídek do historie zlínského filmu. Právě tu podrobně mapuje unikátní webová aplikace Zlínský film i dnes představená publikace filmových historiků z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. 

V rámci pestrého programu budete mít možnost zhlédnout například filmy studentů zlínských filmových škol nebo se ohlédnout v rámci komentovaných prohlídek do historie zlínského filmu. Právě tu podrobně mapuje unikátní webová aplikace Zlínský film i dnes představená publikace filmových historiků z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Během tiskové konference představila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová program celého filmového víkendu

Letošní ročník našeho projektu se zaměřuje nejen na akce pro různé věkové kategorie na filmových ateliérech i v centru Zlína, ale dává prostor také prezentaci výsledků badatelské činnosti filmových historiků z Brna, kteří v uplynulých pěti letech mapovali dějiny filmu a příběhy filmařů na kudlovských ateliérech,

vysvětlila Markéta Pášmová. 

Historie Zlínského kopce snů, kde pod vedením Hermíny Týrlové, Karla Zemana a řady dalších filmařů vznikaly legendární filmy známé po celém světě, totiž inspirovala brněnské vědce v čele s filmovým historikem Pavlem Skopalem k vytvoření unikátní webové aplikace s názvem Zlínský film, kterou představil i na zahajovací tiskové konferenci za účastí médií i bývalých zaměstnanců Filmových ateliérů.

Projekt mapuje téměř stoletou historii zlínských filmových ateliérů a v několika úrovních přibližuje pohnuté lidské osudy i politické, geografické a historické souvislosti,

uvedl vedoucí Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty MU v Brně Pavel Skopal a dodal, že webová aplikace zlinskyfilm.phil.muni.cz je určena všem zájemcům o filmovou tvorbu – návštěvníkům festivalu, středoškolákům i odborníkům.

Web rozkrývá jednotlivé lidské příběhy a vznik konkrétních děl, a to v kontextu kulturním, politickém, geografickém i historickém. Součást webových stránek tvoří spolu s rozhovory a tematickými texty i specializované mapy, které zachycují například bytovou situaci na Kudlově,

doplnil Pavel Skopal.

Na vytvoření aplikace Zlínský film, jejímuž vzniku předcházel rozsáhlý aplikovaný výzkum, se podílela i naše společnost FILMFEST, s. r. o., Technologická agentura ČR, Regionální filmový fond z. s. a Statutární město Zlín. Archivní materiály poskytl Národní filmový archiv.

Unikátní webovou aplikaci nyní doplňuje i nová čtyřsetstránková publikace Lidé – práce – animace – Světy animovaného filmu na Kudlově. Právě vydanou knihu společně na tiskové konferenci uvedli Markéta Pášmová a její autor Pavel Skopal.  

Publikace představuje zlínské ateliéry jako místo, kde filmaři tvořili, pracovali i žili. Jedná se o odbornou knihu, která vyšla v brněnském nakladatelství Host, založenou na rozsáhlém archivním výzkumu v osmi archivech a několika soukromých sbírkách a na desítkách rozhovorů s pamětníky.

 Kniha je výsledkem intenzivní badatelské práce celého výzkumného týmu a doufám, že zásadně přispěje k pochopení dějin animovaného filmu a jeho specifické produkční kultury, ukáže produktivní směry výzkumu kinematografie a přispěje k nastavení vysokých kvalitativních nároků na filmově-historický výzkum,

podotkl Pavel Skopal.




Kam dál