30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Děti bez hranic a Čestmír Strakatý. Bez skrupulí

06. června 2023

Kredit novináře se za poslední roky hodně snížil. V diskusi s novinářem Čestmírem Strakatým to dnes na konferenci Děti bez hranic řekl šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík. „Může za to postoj bývalého prezidenta Miloše Zemana k médiím, ale také si za to mohou někteří novináři sami.“ Akce se konala v rámci doprovodného programu 63. Zlín Film Festivalu a program nabídne také zítra.

O roli médií a digitálním světě mluvil moderátor Čestmír Strakatý v malém sále Kongresového centra hned se třemi hosty. Jiří Kubík, investigativní žurnalista, který odkrýval se Sabinou Slonkovou mediálně známou Kauzu Olovo a od roku 2019 vede jeden z nejvlivnějších webů v Česku, byl jedním z nich. Jaká je podle něj v dnešní době role médií? „Vysvětlovat věci, jít za ty věci, hlídat vládu, vidět jí pod prsty a také odkrývat věci, u kterých by mocní chtěli, aby zůstali skryté,“ reagoval na dotaz moderátora Kubík.

Pozvání na setkání přijal i Jiří Burýšek, zakladatel webu Bezfaulu.net. Na Youtube tvoří kanál s názvem Jirka a vysvětluje věci, na kterém má přes 250 tisíc odběratelů. Věnuje se různým tématům včetně podvodů na internetu, cílené reklamy nebo informačnímu zahlcení.

Pánskou trojici doplnil ředitel a zakladatel vzdělávacího programu JSNS Člověk v tísni Karel Strachota. V organizaci Člověk v tísni pracuje od roku 2001, v minulosti působil jako výkonný ředitel festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Záznam z diskuze můžete zhlédnout v naší festivalové TV. 

Na programu konference Děti bez hranic byl také druhý díl výukové videohry DigiStories - příběh žáka základní školy Alexe, který pomůže ve výuce otevřít téma počítačových her, času stráveného online i vlivu influencerů na naše jednání. Nový interaktivní materiál JSNS nabízí poutavý způsob, jak se žáky mluvit o budování zdravých digitálních návyků. S příspěvkem vystoupilo Dětské krizové centrum, Seznam.cz, Česká televize a Úřad vlády.

Poslední den konference se zaměří Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na fenomén dnešní doby: umělou inteligenci. Konference Média dětem, média s dětmi se koná od 9.30 hodin v rámci Zlín Film Festivalu už posedmé. Nenechte si ji ujít.

   




Kam dál