30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Filmové výstavy na zámku. Tahákem je Rozkopal i Brýna

04. června 2024

Na objevitelskou cestu do srdce filmového umění ve Zlíně nás vzal sběratel a filmař Jiří Madzia. Otevřel tak komentovanou prohlídku výstavy filmového architekta, režiséra a scénáristy Zdeňka Rozkopala, který spolupracoval například s Karlem Zemanem a Hermínou Týrlovou. Určitě si ji nenechte ujít.

Filmař Jiří Madzia mluvil na zámku o historii Filmových ateliérů ve Zlíně, nezapomněl přitom ani na klíčové momenty a osobnosti, které ovlivnily zdejší filmovou scénu. Nabídl tak zajímavý vhled do tvůrčího procesu umělce Zdeňka Rozkopala, jenž se podílel na mnoha českých a slovenských filmech a televizních seriálech.

Muž mnoha profesí působil na kudlovských ateliérech celých čtyřicet let a spolupracoval s takovými osobnosti jako Karel Zeman, Hermína Týrlová, Josef Pinkava nebo Karel Kachyňa. Osudem se mu stal žánr filmů pro děti a mládež.

Jeho výtvarný rukopis má svůj rozpoznatelný charakter, zároveň však věrně slouží látce a jejímu pojetí a ve vrcholných případech ji obohacuje o snový poetický rozměr,

říká kurátorka výstavy Miroslava Ptáčková. 

Široký záběr Zdeňka Rozkopala mapuje ve zlínské Galerii Václava Chada výstava „Mezi filmem a malbou“ a také publikace Skrytá tvář filmového architekta, kterou jsme připravili u příležitosti 100. výročí Rozkopalova narození. Výstavu si můžete prohlédnout až do 25. srpna.

Zlínská Galerie Václava Chada připravila ve spolupráci s námi hned dvě výstavy s filmovou tematikou. Druhým zajímavým tipem je expozice „MEZI-FÁZE“ talentovaného umělce Ondřeje Brýny, která se zaměřuje na moderní animaci a experimentální filmové techniky.

Student FAMU překračuje tradiční hranice mezi různými uměleckými formami a často kombinuje tradiční formy a nová média. Unikátní kolekce z oblastí loutkové animace, filmové tvorby a scénografie zahrnuje i autorovy nejznámější projekty, včetně animovaných videoklipů „Kouření je hnusný zvyk“ pro Pokáče a „Roboti“ pro plzeňskou kapelu Garyho Hausbót.

K vidění je zde více než 30 scén z loutkových animovaných filmů, 60 loutek a nespočet zarámovaných skic, návrhů, fotografií a obrazů, multimediální instalace a videoprojekce i ukázky postupů tvorby animovaných loutkových filmů. Setkat se s autorem osobně můžete na komentované prohlídce výstavy ve čtvrtek 13. června, potrvá až do 14. července.

Další podrobnosti najdete na www.gvch.cz.

   




Kam dál