30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Hvězdy na chodníku slávy odhalili Formanovi a Dyková

04. června 2024

Herečka Tatiana Dyková a bratři Formanové mají svou hvězdu na Chodníku slávy ve Zlíně. Společně se tak zapsali na seznam čtyřicítky osobností, mezi které patří například Jiřina Bohdalová, Lucie Vondráčková nebo Jan Šťastný. Odhalení hvězd na prostranství před Velkým kinem patří k nejlákavějším okamžikům Zlín Film Festivalu.

Každoročně je odhalují osobnosti, které svoji filmovou kariéru zahájily ve velmi mladém věku a úspěšně ji rozvíjí až do současnosti.

Tatiana Dyková stála poprvé před kamerou ve svých patnácti letech v seriálu Prima sezona, který natáčel věhlasný Karel Kachyňa. Nositelka Českého lva se dnes řadí k nejvýraznějším osobnostem českého filmu.

Potomci slavného režiséra Miloše Formana, výtvarník Matěj a herec, divadelník a loutkoherec Petr, si už jako několikaměsíční miminka zahráli ve filmu Zločin v dívčí škole. Vrchol své kariéry však zažili v šesti letech, kdy je známe z trilogie o rodině Homolkových.

Beru to tak, že moje role v Homolkových září dodnes na nebi české kinematografie tak jasně, že se její odraz promítl i na zlínský chodník. A dobře, že jsme tam s bráchou spolu oba, protože stejně už ani my dnes nepoznáme, kterej je ve filmu kterej,

zmínil už dříve Petr Forman. Jednačtyřicátá a dvaačtyřicátá hvězda na Chodníku slávy byla pro oba bratry předčasným dárkem k jejich srpnovým šedesátým narozeninám.

Tři české celebrity si symbolicky převzaly z rukou rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Milana Adámka „hvězdný doktorát“. Od roku 2007, kdy byl udělen poprvé, jej obdrželo přes dvacet známých osobností. Raritou je astronaut Andrew Feustel, který jej v roce 2011 získal za to, že vzal do vesmíru oblíbenou hračku českých dětí Krtečka.

V loňském roce odhalili ve Zlíně své hvězdy herci Tereza Ramba a Jan Cina, v minulosti to byli například Jiřina Bohdalová, Lucie Vondráčková, Jiří Mádl, Anna Geislerová, Jan Šťastný a řada dalších. 

Odhalení hvězd dětským filmovým hercům jsme i tentokrát uspořádali společně s Nadačním fondem Kapka naděje, která je charitativním partnerem festivalu bezmála dvacet let.

Rozhovor s Tatianou Dykovou si přečtěte zde.

Rozhovor s Petrem a Matějem Formanovými najdete zde.

   



Kam dál