30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Filmy pro teenagery letos přinášejí spoustu světla

16. května 2024

Před několika lety jsme se rozhodli rozdělit původní soutěž filmů pro mládež do dvou věkových kategorií, protože rozdíl mezi příběhem pro dvanáctiletého a šestnáctiletého je opravdu markantní. Uvolnily se nám tak dramaturgické ruce a můžeme teď nabídnout skvělou přehlídku 12 snímků pro dospívající od 11 let a pro mládež od 15 let. 

Zatímco letošní úroda kvalitních dětských filmů byla poněkud slabší, to samé nemůžeme rozhodně tvrdit o sklizni filmů pro teenagery. Od Mongolska přes Turecko až po Argentinu či Kanadu – z celého světa k nám na plátna kin zavítají mladí hrdinové, kteří svými silnými příběhy jistě osloví i české vrstevníky, protože univerzální pojmy jako jsou láska, přátelství, svoboda, tradice, touha, respekt, soudržnost či odvaha nepotřebují překlad.

Jako předzvěst blížícího se evropského šampionátu ve fotbale jsou hned dva snímky v sekci pro dospívající – nizozemské Lvice (Lioness) Raymonda Grimbergena a němečtí Vítězové (Winners) režisérky Soleen Yusef. Navíc oba vypráví o dívčím fotbale, čím dál populárnějším sportu v mládežnickém filmu. Budeme mít čest přivítat ve Zlíně delegace režisérů a hlavních představitelek. Z poněkud odlehlých, ale krásných míst pocházejí i hlavní hrdinky obrazově imponujících filmů La Suprema a Emmin sen (Emma´s Dream). Laureanna i Emma milují svůj domov, ale zároveň touží po nové budoucnosti navzdory tradičnímu způsobu života jejich rodin. Jediným animovaných zástupcem kolekce je úžasná robinsonáda Kensukeho království (Kensuke´s Kingdom) z Velké Británie, která dělá čest dobrodružnému žánru.

V části filmů pro mládež opět převažují ženské hrdinky a nejsilnějším zástupcem této ženské síly je francouzský film Nory el Hourchové Sesterstvo (Sisterhood). Sílu sesterství nám odhaluje i kanadské drama Jak v nebi, tak i na zemi (On Earth as in Heaven), jehož hrdinky pocházející z náboženské sekty objevují nový svět a zároveň samy sebe. Do prostředí Maorů, rugby a protestů proti apartheidu nás zavede film Hlas srdce (Uproar), ve kterém exceluje mladá hvězda Julian Dennison známý hlavně z filmu Hon na pačlověky (Hunt for the Wilderpeople) režiséra Taiky Waititiho.

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro dospívající

Emmin sen (Emma´s Dream), Argentina, 2023, režie: Germán Vilche

Kensukeho království (Kensuke´s Kingdom), Velká Británie, 2023, režie: Neil Boyle, Kirk Hendry)

La Suprema, Kolumbie, 2023, režie: Felipe Holguín Caro)

Lvice (Lioness), Nizozemsko, 2023, režie: Raymond Grimbergen

Mladá srdce (Young Hearts), Belgie, Nizozemsko, 2024, režie: Anthony Schatteman

Vítězové (Winners), Německo, 2024, režie: Soleen Yusef

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro mládež

Hlas srdce (Uproar), Nový Zéland, 2023, režie: Hamish Bennett, Paul Middleditch

Internát (Yurt), Turecko, Německo, Francie, 2023, režie: Nehir Tuna

Jak v nebi, tak i na zemi (On Earth as in Heaven), Kanada, 2023, režie: Nathalie Saint-Pierre

Poslední den (Last Swim), Velká Británie, 2023, režie: Sasha Nathwani

Sesterstvo (Sisterhood), Francie, 2023, režie: Nora el Hourch

Šaman (City of Wind), Mongolsko, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Francie, Katar, 2023, režie: Lkhagvadulam Purev-Ochir




Kam dál