30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Letos opět přibližujeme zdravým svět nevidomých

18. května 2024

Naše odborná porota už vyhodnotila výtvarná díla zrakově handicapovaných dětí, která byla přihlášena do 26. ročníku projektu Radost tvořit. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční během festivalu, a to v sobotu 1. června.  Na děti se zrakovým postižením myslíme i během vybraných filmových projekcí, které i pro tento rok opatříme audio komentářem.

Do projektu Radost tvořit bylo letos přihlášeno 105 děl od dětí z České republiky, Slovenska a Francie. Jejich úkolem bylo výtvarně zpracovat téma „Malujeme písničku“. Odbornou porotu tvořili výtvarník a malíř Josef Ruszelák, malířka, kreslířka a sochařka Taťána Havlíčková, výtvarnice Jarmila Sítníková a speciální pedagožky Miroslava Urbánková a Kristina Balunová ze Speciálně pedagogického centra.

Širokou veřejnost zveme ke zhlédnutí dětských prací do foyer Kongresového centra ve Zlíně od 30. května do 6. června, tedy v průběhu konání festivalu.

I letos oceníme tvorbu malých výtvarníků během slavnostního ceremoniálu, který jsme připravili na sobotu 1. června od 13.00 hodin, a budeme velmi rádi, když se vyhlášení výsledků v Kongresovém centru zúčastní i publikum z řad veřejnosti,

pozvala výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu, Jarmila Záhorová, a doplnila, že letošní novinkou bude možnost navštívit výstavu i po skončení festivalu v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně (budova 14/15), kde bude přístupná v rámci expozice „Princip Baťa“ do 1. 9. 2024.

Druhým rokem se na projektu podílí také Nadační fond Českého rozhlasu SVĚTLUŠKA, který jednomu z vítězů umožní uvést své dílo na titulní straně notopisu v Braillově písmu.

Letošním titulem bude notopis Jaroslava Krčka: Hrajte mně, muziky, vesele pro klavír. Autor letos slaví 85. narozeniny a bude mu věnovaný i letošní koncert pro ZUŠky pořádaný ČRo,

uvedla Gabriela Drastichová, ředitelka nadačního fondu.

Zrakově handicapovaní návštěvníci budou mít možnost sdílet emoce a zážitky společně s ostatními filmovými fanoušky. V rámci filmového programu uvedeme dvě projekce opatřené audio komentářem, a to v sobotu 1. června od 16:00 hodin distribuční předpremiéru rodinného loutkového filmu Velký pán a ve středu 5. června od 16:00 hodin pohádku Tři zlaté dukáty.

Nově bude součástí Zlín Industry Days v neděli 2. června ve 13:00 hodin i praktický workshop pro filmové tvůrce s názvem Audiopopis ve filmovém světě, na kterém se hosté dozví, třeba to, jak audiopopis vytvářet, včetně představení možností využití umělé inteligence či příkladů dobré praxe.

   




Kam dál