30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Jaké jsou dnešní profesní a etické standardy médií? O tom diskutoval Čestmír Strakatý se svými hosty

04. června 2024

Svět digitálních médií a internetu přináší nejen nekonečné možnosti, ale i nové výzvy, zejména co se týče bezpečnosti, digitální gramotnosti a mediálního vzdělávání. A právě těmto tématům se ve své debatě se svými pozvanými hosty věnoval moderátor Čestmír Strakatý.

Dita Charanzová, členka Evropského parlamentu, mluvila o své motivaci bojovat na evropské půdě za ochranu dětí na internetu. Je ambasadorka projektu Safer internet pro Českou republiku, která konferenci zorganizovala. Dita Charanzová se problematice internetové bezpečnosti dlouhodobě věnuje. 

Z průzkumů víme, že polovina dětí chatuje na internetu s cizími lidmi, že každé šesté dítě je ochotno zaslat svoji intimní fotku či video cizí osobě. Vůbec neví, do jaké spirály vydírání se může takovými kroky dostat a jak fatální následky to může mít. Vítám proto všechny aktivity, které možné důsledky rizikového chování na internetu ukazují. Skvělou práci odvádí všichni, kteří trpělivě objíždějí školy, odkrývají rizika, ukazují možné důsledky, případně je pomáhají řešit. Podle mého názoru by ale měly být rizika internetu vysvětlována ve školách také v rámci školních osnov, každé dítě by mělo mít šanci se s nimi seznámit,

uvedla pro Safer internet. 

Pozvání na setkání přijal také český redaktor, moderátor a vysokoškolský učitel žurnalistiky Václav Moravec. Trojici hostů doplnil youtuber a vlogger Martin Rota

Digitální výchova prakticky 

Na programu konference Děti bez hranic byla rovněž ukázka praktické výuky digitální bezpečnosti a well beingu na školách, které se osvědčily v praxi. Petra Kudrna Sobková představila praktické techniky, které je možné využít ve školní praxi.  Představila také nový videokurz o umělé inteligenci (AI), na kterém se podíleli známí influenceři i české špičky v oblasti AI. S příspěvkem vystoupila Linka důvěry, Nadace O2, Policie ČR nebo Úřad vlády ČR. 

  

Poslední den konferenčního bloku proběhne konference Média dětem, média s dětmi, kterou organizuje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ve spolupráci se slovenskou Radou pre mediálne služby. 

  




Kam dál