30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Klapky jsou takový adrenalin, říká autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček

02. června 2024

Pořadové číslo 38. Elegán v tmavém klobouku s napětím očekává, za jakou sumu se letos podaří vydražit v pořadí už dvanáctou klapku, kterou speciálně vytvořil pro Zlín Film Festival. Nesmrtelný Čtyřlístek baví děti už půl století a z pultů se zmizet rozhodně nechystá.

Sto sedmdesát tisíc korun potřetí. Buch! Prodáno.

Čekali jsme tak sto dvacet, sto třicet tisíc. Ale tohle? Je to úžasné, moc nás to překvapilo,

přiznal autor komiksu Jaroslav Němeček s manželkou Lucií, která svého muže po celou dobu festivalu věrně doprovází.

Kreslené postavičky Bobíka, Myšpulína, Pindi a Fifinky vymysleli společně. Byli prý strašně zamilovaní, přijeli z Itálie a chtěli dobýt svět. Dnes si jejich příběhy můžete přečíst v pěti jazycích. A pokud budete mít štěstí, tento vitální pár v ulicích Zlína ještě potkáte.

    

Do Zlína jezdíte každoročně. Co vás na festivalu nejvíc baví?

Máme tady své přátele, které navštěvujeme. Cítíme se tu jako doma a klapky jsou pro nás takový adrenalin. Každý den máme na programu asi pět akcí a taky se těšíme na film Čtyřlístek má rodiče, který natočil Miroslav Šmídmajer.

    

S klapkou Přijela k nám pouť jste letos trhli osobní rekord. Proč zrovna pouť? Kdo s tímto nápadem přišel?

Všechno děláme společně. Vždycky si nad tím obrázkem sedneme a vymýšlíme, co tam bude. Manželka je taková hlava a já kreslím. Proč zrovna pouť? Asi protože máme rádi poutě.

    

Který z příběhů Čtyřlístku je váš nejoblíbenější? Prozradíte? 

To se asi nedá říct. Jsou to naše děti, příběhy ze života, máme rádi všechny. Ale úplné začátky jsou pro nás asi citově nejhezčí, protože to byla doba našeho mládí. Dokonce máme přátele lékaře, kteří když mají společně noční službu, čtou Čtyřlístky. To je úžasné.

    

Komiks, který baví už tři generace. Čím to je?

Myslím, že každý touží v životě po něčem slušném a dobrém a děti se to učí, myslím, i ze Čtyřlístku. Svět je najednou zdivočelý a americké filmy nám připadají tak zmatečné. Teď jsme byli s manželkou na Garfieldovi, protože celý život sbírám časopisy Garfield, ale říkali jsme si, že ho děti vůbec nemůžou chápat.

    

O čem budou nová čísla Čtyřlístku? Co budou řešit hlavní hrdinové?

Stále hledáme dobré autory, aby se příběhy neopakovaly. Myslím, že teď se přiblíží umělé inteligenci.

   

Co byste poradil mladým tvůrcům komiksů?

Aby si vzali papír a tužku, zamysleli se a řekli: Bude to o pejskovi. Kreslili a dali dohromady patnáct stránek o tom, jak se pejsek narodí, učí, běhá... A až ten příběh budou mít, mohou jej poslat do Čtyřlístku. Třeba se tam objeví.

   

Klapky Jaroslava Němečka pro Zlín Film Festival si prohlédněte zde.

Náš tip:

Příběh kresleného Čtyřlístku, ale i autenticky a tvořivě prožitý život Jaroslava Němečka a jeho manželky Lucie, mapuje snímek Miloslava Šmídmajera Čtyřlístek má rodiče. Snímek zde.




Kam dál