30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Young Star Adam Mišík: Zahrál bych si rád netypického prince

23. května 2024

Všestranný talent – zpěvák, skladatel a herec i dabér. To je mladý herec Adam Mišík, který se před kamerami objevuje už od svých sedmi let, když ho Jan Hřebejk obsadil do „Krásky v nesnázích“. Od té doby hrál ve více než dvou desítkách filmů a seriálů. Hlavní roli ztvárnil například ve filmu Bajkeři z roku 2017, loni zazářil jako protagonista snímku Banger, který je mnohými považovaný za film roku 2022 a za který sám Adam získal nominaci na Českého lva v kategorii nejlepší herec v hlavní roli.

Do Zlína na letošní Zlín Film Festival dorazíte jako „Young Star“, mladá hvězda s úspěšně rozjetou kariérou. Nejen hereckou, ale i pěveckou. Vnímáte sám sebe jako hvězdu?

Pokud mě někdo jako hvězdu vnímá, to nechám na nich. Ale já sám sebe jako hvězdu rozhodně nevnímám. Jsem rád, že filmy, které jsem natočil, mají nějaký zásah a lidé je mají rádi, ale jako hvězdu bych sám sebe rozhodně nedefinoval.

   

Jste teď více zpěvák nebo herec?

Já myslím, že se to supluje. Když zrovna točím, tak jsem víc herec, když netočím, tak se věnuji hudbě, takže se to přelévá. Ale aktuálně jsem asi víc zpěvák, potažmo skladatel.

   

Ptám se proto, že máte za sebou čerstvou roli v kladně hodnoceném filmu Banger, kde jste ztvárnil drogového dealera s oholenou hlavou. Čím vás tato role oslovila, že jste ji přijal?

Bylo to téma, které se zatím ve filmech příliš neřeší. Takže to pro mě byla velká výzva, protože to nebyla běžná role. Musel jsem se vybičovat k výstupu ze své komfortní zóny. V té roli byl navíc velký prostor a tím pádem se v ní dala spousta věcí i pokazit.

   

Jak jste se dostal do role? Kde jste hledal inspiraci?

Důležité je poslouchat příběhy lidí, kteří tímto světem prošli. Měl jsem i několik kamarádů, kteří nevykročili zrovna tou správnou nohou do života. Tím vším jsem se pro roli Alexe inspiroval.

   

Vaše herecké začátky se začaly psát ve filmu Kráska v nesnázích, kde jste se před kamerou setkal s velkými hereckými osobnostmi, jako jsou Josef Abrhám, Jana Brejchová, Jiří Schmitzer. Vnímal jste tehdy jako malý tyto herecké osobnosti? Utkvěl vám někdo z nich v paměti?

Tehdy jsem to tak bohužel nevnímal. Byly to prostě tety a strejdové z natáčení. Až teď zpětně si říkám, že je to neuvěřitelné, že jsem měl vůbec šanci tuto zlatou hereckou generaci potkat. A na pana Abrháma a paní Brejchovou budu vzpomínat celý život. Kdybych s nimi měl možnost točit teď, tak bych si to užil a hrozně rád bych si s nimi třeba jen tak povídal.

   

Ve vaší filmografii zatím chybí nějaká pohádka. Co byste řekl na roli prince? Už se k vám nějaká podobná nabídka dostala?

Zatím ne, ale prince bych asi zvládl. Nesměl by to být ale ten klasický romantický princ, musel by být trochu divný nebo netypický. Ale i klidně nějakého čerta bych si zahrál (smích).

   

Když se bavíme o pohádkách a dětském filmovém festivalu, tak nám ještě řekněte, jaká je vaše nejoblíbenější pohádka a proč?

Já jsem nikdy na pohádky moc nebyl. Musím říct, že já jsem spíš komiksový typ, takže jsem dětství strávil s komiksy. Z klasických filmů jsem měl rád třeba Pána prstenů nebo bondovky. 

   

Nemůžu se nezeptat také na vaši roli mladého kriminalisty v sérii Metoda Markovič. Máte rád kriminálky? Jak jste se v policejní roli cítil?

Ano, kriminálky miluju. Mám rád i true crime dokumenty, takže tuto roli jsem bral jako příležitost ponořit se zase do úplně jiného světa. A to mě na herectví neskutečně baví. Tyto ztvárněné případy jsem znal, ale je úplně něco jiného, když člověk vidí přímo ty spisy k případu a reálné dokumenty, baví se s opravdovými kriminalisty a vidí tu krutou realitu. Je to nepředstavitelné, že někdo v reálu opravdu takové případy řeší.

   

Prozradíte, na čem aktuálně pracujete?

Máme potvrzenou další řadu Metody Markovič, stále hraju v seriálu Jedna rodina. A momentálně pracuji ještě na jednom vlastním online projektu.

    

Byl jste někdy ve Zlíně? Pokud ano, co vás ve městě zaujalo?

Ano, byl jsem tady několikrát se známými. Je to moc krásné město, má krásný koncept. Takže se do Zlína i na všechny tamní lidi moc těším.




Kam dál