30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Klapky se vydražily za rekordních 3,7 milionu korun

02. června 2024

Za 125 výtvarných děl zaplatili dražitelé 3 772 000 korun, rekord z loňska tak překonali o tisícovku. Nejvyšší suma letos padla za klapku autora Čtyřlístku Jaroslava Němečka „Přijela k nám pouť“. Salon filmových klapek se konal už posedmadvacáté, z výtěžku aukce znovu podpoříme začínající filmaře.

Nedělní odpoledne patří na Zlín Film Festivalu tradičně Salonu filmových klapek. V Kongresovém centru ve Zlíně dnes panovala lehká nervozita i vzrušení. Kromě klapky Čtyřlístku, za kterou zaplatil dražitel 170 tisíc korun, sklidili největší úspěch „Hanzelka a Zikmund na cestách“ od ProroKa (123 tisíc korun) a „Lyžaři“ od Ivy Hüttnerové (90 tisíc korun).

Do veřejné dražby výtvarně ztvárněných klapek se dále zapojili známí umělci jako Kateřina Miler, Kristian Kodet, Boris Jirků a řada dalších.

Z výtěžku aukce podpoří Nadační fond FILMTALENT ZLÍN projekty začínajících filmařů. O finanční příspěvek se letos přihlásilo 120 projektů, odborná porota z nich vybrala celkem devětadvacet.

Po dobu trvání Salonu filmových klapek už bylo z výtěžku aukcí podpořeno 437 titulů mladých a začínajících tvůrců.

Máme radost, že díky tomu vznikají zajímavé a úspěšné snímky. Například Electra režisérky Darii Kashcheevy získal Cenu Magnesia a byl oceněn na festivalu Torontu. Další filmy zabodovaly na festivalech Cannes, Benátkách, Berlíně či Annecy,

uvedla členka správní rady nadace Markéta Pášmová.

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 3123 umělecky ztvárněných klapek, které celkově vynesly 52 104 000 korun. Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená“ z roku 2008, kterou zájemce zakoupil za 199 tisíc korun.

Kompletní kolekci klapek ze všech ročníků najdete na www.salonfilmovychklapek.cz

Rozhovor s Jaroslavem Němečkem si přečtěte ZDE.

   




Kam dál