30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Konference Děti bez hranic¿ se dotkne témat kyberbezpečnost, AI i využití nových technologií ve vzdělávání

03. června 2024

Dnešním dnem začíná třídenní konferenční blok Děti bez hranic¿, který je tradiční součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu a je určený zejména pro odbornou veřejnost z řad pedagogů. Mezi tématy dominuje kyberbezpečnost, umělá inteligence i využití nových technologií ve vzdělávání. Část programu je akreditována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

Ve Zlíně se sešli nejen odborníci z oblasti filmu, ale také ze sféry médií, neziskových společností a škol. Svůj prostor  ve festivalovém programu tak dostaly odborné semináře pro pedagogické pracovníky zaměřené na online média, psychiatrii i wellbeing obecně.

Pondělní den nabídne dva semináře, které jsou akreditovány MŠMT. Seminář „Zdravá 5“ seznámí pracovníky mateřských a základních škol s aktuálními poznatky z oblasti výživy a výchovy ke zdraví. Druhý seminář „Online podvody a bezpečí na internetu“ představí vyučujícím rizika kyberprostoru.

Odpolední program pak bude věnován tématu  stavu tuzemské dětské psychiatrie. Kulatý stůl s názvem „Jak ven ze současné krize pedopsychiatrie: ČEKÁME. A CO DÁL?“ se bude v panelové diskusi odborníků zabývat aktuálními problémy péče o duševní zdraví dětí. Součástí akce je i projekce dokumentu „Co je ti? Nic.“, který mapuje situaci v dětské psychiatrické péči. Dokument natočil režisér Jiří Podlipný, Česká televize na něm spolupracovala s Nadačním Fondem Kapka naděje. Do hlubin bolavé dětské duše divákům umožní se podívat vizualizace AI pod vedením kameramana Jiřího Studničky.

Obsah druhého konferenčního dne (úterý) vyplní konference Safer Internet Centra Česká republika. Novinář Čestmír Strakatý bude diskutovat o profesních a etických standardech médií i o mediální gramotnosti s poslankyní Evropského parlamentu Ditou Charanzovou, moderátorem Václavem Moravcem a dalšími hosty. Prezentovat se bude také Linka důvěry, Nadace O2, Policie ČR nebo Úřad vlády ČR. 

V závěru konference pak představí odbornice na kyberbezpečnost Petra Kudrna Sobková dobrou praxi při výuce digitální bezpečnosti a wellbeingu a také nový videokurz o umělé inteligenci (AI), na kterém se podíleli známí influenceři i české špičky v oblasti AI.

Závěrečný den patří osmému ročníku konference „Média dětem, média s dětmi“, který tradičně pořádá Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, letos pak navíc v úzké spolupráci se slovenskou Radou pre mediálne služby. Konference se bude věnovat především aktuálním tématům souvisejícím s ochranou dětí v online prostředí a s tvůrčím využitím informačních technologií ve vzdělávání.

Uskuteční se také kurz zaměřený na finanční gramotnost pro pedagogy 2. stupně a středních škol.

   

Kompletní program konferenčního bloku Děti bez hranic¿ najdete ZDE 




Kam dál