29/5 — 4/6/2025
65. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Projekce filmu, beseda i pivo s režisérem. I takový je filmový víkend.

19. října 2024

Páteční večer 3. Zlínského víkendu patřil speciální projekci filmu MORD, která byla spojená s následnou besedou s režisérem Adamem Martincem. Ten do Zlína dorazil i se svojí manželkou Antonií Formanovou. Diváci ocenili, že film končil happyendem.

Jeho celovečerní debut a současně absolventský film, který byl v hlavní soutěži karlovarského festivalu, přilákal i ve Zlíně do kina řadu diváků. Děj filmu se odehrává na Osoblažsku během každoroční domácí zabíjačky, na které se schází celá rodina, jejíž členové jsou ve velké míře odrazem skutečných postav z rodiny nebo okolí Adama Martince. Do hlavní role Karla obsadil režisér dokonce svého tatínka, i když původně pro něj chystal spíš roli vedlejší. Řezníka si potom zahrál režisérův prastrýc, který je ve skutečnosti také řezník.

Jaké to je pracovat s herci a neherci, jak se točilo s dětmi nebo ve skutečném prasečáku? Jak probíhal výběr použitých písní nebo co všechno stálo za natáčením nejvtipnější scény s rozlitou prasečí krví? Na tyto a další zvídavé otázky diváků potom odpovídal Adam Martinec, který ve svém povídání s Markétou Pášmovou odkryl celou řadu historek ze zákulisí natáčení.

Táta věděl, že musí na plac, jinak mě vyhodí ze školy,

komentoval s úsměvem casting mezi neherci režisér Martinec, který taky přiznal, že po zkušenosti s natáčením s dětskými herci teď dlouho s dětmi nic točit nebude.

Po skončení besedy měli přítomní hosté možnost setkat se s režisérem na pivu v Zelenáčově šopě a pokračovat tak v neformálním povídání nejen o jeho filmu.

Pokud jste film dosud neviděli, vřele doporučujeme!




Kam dál