30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Unikátní umělecká díla v podobě filmových klapek se pomalu scházejí ve Zlíně

21. února 2024

V současné době jich Nadační fond FILMTALENT Zlín shromáždil od výtvarníků už téměř stovku, zbývající dvědesítky klapek v těchto dnech výtvarníci dokončují. Kompletní kolekce 125děl 27. ročníku Salonu filmových klapek bude poprvé k vidění 5. březnav Divadle Hybernia v Praze.

Mezi známými jmény nechybí aniletos Jaroslav Němeček, Kateřina Miler, Kristián Kodet, ale také trojiceumělců, kteří se do projektu zapojují každoročně Miroslav Göttlich, František Květoň aIvan Baborák. Poprvé svou klapkou přispěla i autorka loutek, Xenie Axamitová. Svýmiklapkami po roční přestávce přispějí i Jiří Slíva nebo Ticho 762.

Na klapkách se letos objevují tradičněi známé osobnosti nejen filmového plátna, jako je Tomáš Holý, Bolek Polívka aMiroslav Donutil nebo Jiří Šlitr, který by letos oslavil 100 let. Sklářskávýtvarnice Miroslava Ptáčková zase reflektuje 105. nedožité narozeninyMiroslava Zikmunda a pokračuje v řadě významných zlínských staveb,tentokrát ztvárněním vily slavného cestovatele.

Nejstarším výtvarníkem, který sejiž po šestnácté zapojil do našeho projektu, je devadesátiletý Antonín Vojtek.

Tradiční aukce se uskutečnív rámci 64. Zlín Film Festivalu 2. června v Kongresovém centru Zlín.Z výtěžku dražby klapek jsou podporovány filmové projekty studentů filmovýchškol a dalších mladých tvůrců.

Za celou historii Salonu filmovýchklapek bylo vydraženo 2 998 umělecky ztvárněných klapek a celkově vyneslyjiž 48 332 000 Kč. Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky„Touhy plná, klapka rozevřená“ z roku 2008, kterou zájemce zakoupil za 199tisíc korun. Kompletní kolekce je k vidění na webu salonfilmovychklapek.cz,který obsahuje přehled všech klapek ze všech dosavadních ročníků Salonu, navícpřidává informace o jednotlivých autorech a další zajímavosti.




Kam dál