30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Kino za školou: Proč jsou “kraťasy” IN?

02. června 2024

Co nabízí krátké filmy? Proč je vhodné s nimi v oblasti filmové a audiovizuální výchovy pracovat? Jaké taktiky při práci s krátkými filmy jednotlivé organizace volí? Na tyto a řadu dalších otázek hledala odpovědi tradiční konference věnovaná filmové a audiovizuální výchově Kino za školou, která proběhla ve Zlíně v neděli 2. června a to v rámci odborného programu Zlín Industry Days.  

Devátý ročník mezinárodní konference Kino za školou nabídl prostor pro diskuzi o tom, co krátké filmy nabízejí a proč jsou cenným nástrojem ve filmové a audiovizuální výchově. Účastníci si vyslechli prezentace od různých českých i zahraničních organizací, které představily své zkušenosti a taktiky při práci s tímto formátem.

Program konference začal dopoledním blokem inspirovaným různými přístupy k filmové výchově v mezinárodním kontextu. Boris Bakal z Chorvatska, Pantelis Panteloglou z Řecka a Evi Karageorgu z Bulharska sdíleli své zkušenosti s využitím krátkých filmů ve svých zemích. Diskuze se zaměřila na význam filmové výchovy, dostupné zdroje a konkrétní projekty, které inspirovaly učitele a lektory k práci s krátkými filmy.

Odpolední blok se věnoval českému prostředí a přístupům k práci s krátkými filmy. Panelová diskuze s organizacemi jako Aeroškola, Animánie, CinEd a Jeden svět na školách nabídla pohled na různé metody a strategie využití krátkých filmů ve vzdělávání. Zástupci Asociace provozovatelů kin diskutovali o vztahu mezi kiny a krátkými filmy, jejich výzvách a příležitostech. Konference tak poskytla komplexní pohled na roli krátkých filmů v oblasti filmové a audiovizuální výchovy a jejich potenciál ve vzdělávacím i kulturním kontextu.

    




Kam dál