30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Klapky jsou k vidění ve zlínském Zlatém jablku

15. května 2024

Klapky se vrátily do Zlína a právě zdobí hlavní pasáž obchodního a zábavního centra Zlaté jablko. Zlín je tak poslední zastávkou letošní Klapka Tour, během které mohou milovníci výtvarného umění na dřevěné klapce obdivovat celou kolekci 125 filmových klapek dřív, než najdou své nové majitele. 

Která z klapek bude letos vydražena za nejvyšší částku? Podaří se opět překonat dražební rekord? Kdo z výtvarníků dorazí do Zlína, aby sledoval souboj dražitelů? Na tyto a další otázky najdeme odpověď už v neděli 2. června, kdy se uskuteční v sále Evy Jiřičné v Kongresovém centru jejich tradiční aukce. Veřejné dražby se mohou zúčastnit zájemci o koupi těchto originálních uměleckých děl i diváci, kteří si chtějí užít atmosféru této výjimečné akce.

Z výtěžku aukce jsou každoročně podporovány projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN letos ucházelo 120 autorských snímků hraných, animovaných i ty pohybujících se na hranici dokumentu. O tom, které projekty získají letos podporu se rozhodne během pitchingu v pátek 31. května. Za celou dobu existence projektu vzniklo díky Salonu filmových klapek již 437 filmů a dalších projektů mladých tvůrců.

Výstava filmových klapek bude ve Zlatém jablku k vidění do 27. května, odkud se klapky přesunou do Kongresového centra Zlín, kde budou ve foyer vystaveny do 2. června.

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2 998 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 48 332 000 Kč. Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená“ z roku 2008, kterou zájemce zakoupil za 199 tisíc korun.

   

Kompletní kolekce je k vidění na webu www.salonfilmovychklapek.cz, který obsahuje přehled všech klapek ze všech dosavadních ročníků Salonu, navíc přidává informace o jednotlivých autorech a další zajímavosti.




Kam dál