30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Young Star Darija Pavlovičová: Smrtka jako moje první role byla skvělá

21. května 2024

Filmová, televizní a divadelní herečka svým zjevem i civilním hereckým projevem zaujala už během studií na Pražské konzervatoři. Jako čtrnáctiletá získala první větší roli a to hned v pohádce Juraje Jakubiska. V osmnácti už hrála hlavní roli princezny Hanky ve vánoční pohádce O léčivé vodě, brzy přišly nabídky i do mnoha dalších divácky oblíbených filmů a seriálů.  Dnes je Darija, která má kořeny v Bělorusku, Rusku a Litvě, jednou z nejvýraznějších tváří mladé generace českých hereček.

Do Zlína na letošní Zlín Film Festival letos dorazíte jako „Young Star“, mladá herečka s úspěšně rozjetou kariérou. Předpokládám, že po vašich prvních zdařilých hereckých rolích a především po loňské sérii StarDance není v Česku už nikdo, kdo by vás neznal. Připadáte si jako “hvězda”? 

To jsou moc milá slova, je pro mě pořád zvláštní je slyšet. Ale jako "hvězda" si nepřipadám, haha. Spíše bych řekla, že jsem mladý člověk, co je rád, že měl štěstí na to, dělat to, co ho baví a naplňuje.

   

Řada velkých seriálových titulů v televizi krátce za sebou, k tomu 4 filmy. To je pro mladou herečku slibný start. Představovala jste si takhle svoji hereckou kariéru?

Vůbec. Kdyby mi někdo řekl v mých čtrnácti letech, co mě všechno potká, tak bych tomu nevěřila. Nikdy jsem si věci moc neplánovala, spíše jsem si jenom něco přála a čekala, jestli to ke mně přijde nebo ne.

   

Vaší první celovečerní filmovou rolí byla role Zubaté v pohádce Juraje Jakubiska Perinbaba 2. Tu jste natočila už před osmi lety, ve svých 14 letech. Do kina se pohádka dostala až vloni. Jak jste měla pocit, když jste po tolika letech viděla výsledek natáčení?

Bylo to milé, podívat se na začátek toho všeho. Vzpomínala jsem, jak jsem z toho byla nervózní a nevěděla moc co a jak. Já se na sebe neumím koukat, obzvláště, když jsou to věci, co se natočily dávno. Ale na premiéře Perinbaby jsem cítila hlavně nostalgii a vděčnost.

   

Dalo by vaše dvaadvacetileté já nějakou radu svému tehdejšímu čtrnácti letému já?

Možná jen to, abych na sebe dávala větší pozor, ale myslím si, že bych nad tím ve čtrnácti mávla rukou.

   

Pohádka Perinbaba je pro Slováky něco jako naše Tři oříšky pro Popelku, navíc ji režíroval legenda Juraj Jakubisko. Uvědomovala jste si tehdy, u jakého velkého filmového projektu stojíte?

Přiznám se, že vůbec. To až později, kdy už se natáčení chýlilo ke konci.

   

Režisér Juraj Jakubisko se už uvedení pohádky do kin nedočkal. Jak si tohoto režiséra vybavujete vy? Jakou na něj máte vzpomínku?

My se až tak blízce neznali. Ale co o něm dokážu říct, je, že to byl rozhodně člověk velmi konkrétních vizí, co si svoje představy plnil na plátně.

   

Člověk by čekal, že čtrnáctiletá dívka se objeví spíše v roli princezny. Vy jste ale ztvárnila Zubatou, postavu smrtky. Nemrzelo vás, že vaší první rolí byla taková ošklivá postava?

Nemrzelo, přišla mi jako skvělá role, moc mě bavila.

   

Role princezny vás ale nakonec přece jen neminula. Zahrála jste si ji v pohádce O léčivé vodě. Jak probíhalo natáčení kolem vody a pod vodou? 

Natáčení bylo krásné. A to hlavně lokace na kterých jsme točili. Jezdili jsme po zámcích na Slovensku a pod vodou jsme točili v krásném jezeře.

    

Na svém kontě máte už i cenu pro nejlepší herečku na mezinárodních festivalech krátkometrážních filmů. Co je ale pro vás nejlepší odměnou za vaši práci?

Je toho víc, od procesu - talentovaní a milí lidé, se kterými se na natáčení potkám až po výsledek - kdy vznikne něco, co má smysl. Samozřejmě je to také pozitivní zpětná vazba od diváků.

   

Prozradíte, na čem momentálně pracujete, v jaké roli vás budeme moci v nejbližší době vidět?

To zatím prozradit nemohu, ale moc se na nadcházející projekty těším.

   

Byla jste někdy ve Zlíně? Pokud ano, co vás ve městě zaujalo?

Byla jsem poprvé na minulém ročníku festivalu. A nemůžu se dočkat na skvělé lidi, které jsem potkala. A určitě se zastavím ve zlínské zoo si pohladit rejnoka :).




Kam dál